Is dat CDP echt een Customer Data Platform?

Geplaatst door Jerlijn Kasmani op 12 mei 2020

Tools-nominow

Het Customer Data Platform (CDP) wint snel aan populariteit. En met een goede reden. CDP’s beloven immers een eind te maken aan de grootste uitdaging van marketeers: op een eenvoudige manier toegang krijgen tot de verzamelde data van klanten en prospects. Helaas is niet ieder systeem dat op de markt komt als Customer Data Platform ook écht een CDP.

 

Steeds meer keuze

Er verschijnen steeds meer CDP’s op de markt. Die uitbreiding is deels te wijten aan grote spelers, die vrij laat aanhaakten met hun Customer Data Platform. Denk bijvoorbeeld aan Adobe, IBM, Oracle, of Salesforce. Daarnaast is het voor nieuwe spelers relatief eenvoudig om hun systeem het stempel CDP te geven. Bedenk echter dat het bouwen van een écht en volledig CDP, met geschikte connectoren en alles wat een marketeer van een dergelijk systeem verwacht, jaren kost. Dat doe je niet in een half jaar. 

 

Een goed CDP is onafhankelijk

Bij veel nieuwe spelers is het Customer Data Platform onderdeel van een groter, complexer pakket aan software. Maar de kracht van een goed CDP zit hem nou juist in de onafhankelijkheid van het pakket. De oorspronkelijke toegevoegde waarde zit juist in het loskoppelen van gegevens van engagement- en managementsystemen. Alleen zo kun je met jouw klantdata de regie nemen.

 

Is dat systeem wel een CDP?

Zoals gezegd nemen veel bestaande leveranciers een CDP-achtige service in hun eigen systemen op. Dat kan een prima oplossing voor jou zijn, maar wij zijn er toch wel sceptisch over. We vertellen je graag waarom wij vinden dat veel van deze CDP’s geen Customer Data Platform is…

 

De DMP’s

Leveranciers van datamanagementplatforms (DMP’s) hosten en delen gegevens van derden (anoniem) onder klanten. Dit is meestal ter ondersteuning van zaken als direct e-mail marketing of reclame. Sommigen bouwen first-party datasets als aangepaste en klantspecifieke extensies op hun platforms.   Omdat dit geen core-business voor deze pakketten is, moet je zeker weten dat ze je de gewenste mate van controle en beheersbaarheid bieden.

 

De gegevensverzamel- en gegevensverrijkingspakketten

Veel zogenaamde CDP’s zijn eigendom van gegevensverzamel- of gegevensverrijkingspakketten. Je verbetert jouw klantdata door het te verrijken met andere third-party gegevens over je klanten, zoals winkelgeschiedenis, kredietwaardigheid, sociale signalen, gegevens van collega's en nog veel, veel meer. Deze leveranciers willen één enkele plaats hebben om hun gegevens aan te koppelen, en als dat systeem niet bestaat, bieden ze je er misschien één aan. Maar onthoud: deze dienst is niet hun core-business. 

 

De CRM-pakketten

Dit is een interessant alternatief. In het verleden deden CRM-platforms vaak dienst als standaard database voor klantgegevens. Zeker in B2B-bedrijven. Maar juist daardoor weten we ook precies waarom een CRM géén CDP is:

  1. Ze zijn meestal behoorlijk slecht in gegevensbeheer.
  2. Ze beschikken meestal alleen over klant- en leadgegevens en niet over vooraf gekwalificeerde prospects.
  3. Ze schalen niet goed voor B2C-volumes en uitgebreide datamodellen.
  4. Data uit een CRM is niet eenvoudig in andere systemen te gebruiken.

 

De Journey Orchestration Engines

We zien dat ook steeds meer JOE-leveranciers CDP-services aan beginnen te bieden. Meestal als optionele add-on. Het probleem hierbij is dat een CDP data uit veel verschillende systemen met elkaar hoort te verbinden. Bij een Journey Orchestration Engine bedient de add-on alléén de JOE.

 

De MAP / ESP's

In het verleden stonden de digitale marketingdatabases bij veel bedrijven in hun marketingautomatiseringsplatform (MAP) of bij hun e-mail service provider (ESP). Logisch, want de uitgaande campagnes voerden men vanuit deze systemen uit. Het nadeel daarvan was natuurlijk dat de data alléén via dat specifieke kanaal te gebruiken was. De data zat als het ware gevangen in de betreffende software. Daarnaast zijn deze systemen, net als CRM’s, niet erg goed in het creëren van een compleet klantbeeld. 

 

De WCM / DX-platforms

Sommige grote leveranciers van webcontent en experience management-systemen en andere zogenaamde DXP's beginnen permanente datastores voor klanten te creëren. Dit doen ze deels om hun personalisatie-inspanningen te vereenvoudigen. Maar ook om je een nieuwe module in rekening te kunnen brengen. Je snapt zelf wel, waarom dit niet zo’n goed idee is. 

 

Er zijn ook échte CDP’s!

Laten we eerlijk zijn, je kunt het de leveranciers van bovenstaande systemen niet kwalijk nemen dat zij op verzoeken van hun klanten reageren. En veel van deze klanten hebben nu eenmaal een Customer Data Platform nodig. 

Zakt de moed je na het lezen van dit artikel in de schoenen? Er is ook goed nieuws: er zijn namelijk ook CDP’s die wel een écht Customer Data Platform zijn. Zoals het CDP van Nominow bijvoorbeeld. Wij ontwierpen ons CDP met maar één doel voor ogen: het samenvoegen van data uit verschillende bestaande systemen, zodat onze klanten een volledig en actueel 360-graden-klantbeeld krijgen. Centraal, eenvoudig te ontsluiten en opnieuw te gebruiken. Met informatie waar ze op kunnen handelen én sturen. 

 

Wil je meer weten over het Nominow CDP?

Strikt genomen mag een CDP niet meer ontbreken in de gereedschapskist van een moderne onderneming. Met Nominow kun je al na een paar weken beginnen met de eerste gepersonaliseerde productpromoties. Zónder enorme investeringen in tijd en geld. Maak direct een online afspraak om hier meer over te weten te komen!

New call-to-action

Reageer op deze story

Waarom Nominow

Nominow creëert jouw Single Customer View (SCV) en doet dat op basis van data uit verschillende bronnen: data management platforms (DMP’s), marketing automation-, e-mail-, CRM-, ERP- en kassa-systemen. Maar ook data warehouses, websites, e-commerce shops, mobile apps en social media.

 

Voordelen CDP

  • 360 graden klantprofiel
  • Realiseren van een persoonlijke customer journey
  • Maakt van bestaande klanten loyale klanten
  • GDPR compliant
  • Een hogere customer life time value

Abonneer je op onze Stories

Recente Stories