Haal meer uit je marketingstack met een Customer Data Platform

Geplaatst door Jerlijn Kasmani op 16 januari 2020

Marketingstack

 

Weet jij echt wie je klant is en waar hij behoefte aan heeft? En dus waar jouw kansen liggen? Uit recent onderzoek van de DDMA blijkt dat slechts 20% van de Nederlandse bedrijven een compleet beeld van hun klanten denkt te hebben. Terwijl steeds meer bedrijven aangeven beslissingen te nemen op basis van data, blijkt slechts 12% van deze bedrijven de juiste data op een makkelijke manier beschikbaar te kunnen stellen aan hun medewerkers. Hoe volledig is jouw klantprofiel en kun jij de data die je hebt omzetten naar concrete acties?

De vraag is: hoe haal je het maximale uit je klantdata en marketing tools die je al hebt en hoe creëer je een klantprofiel dat altijd up-to-date is én realtime wordt bijgewerkt.

De tools van de marketeer

Welke tools heb je als marketeer tot je beschikking? De meeste marketeers beschikken over een aantal min of meer standaard tools welke in meer en minder mate met elkaar samenwerken. Met dit model van Gartner wordt dit duidelijk gemaakt:

Model Gartner 2-1

Daarbij maken zij de tools die marketeers gebruiken inzichtelijk in vier kwadranten, waar soms enige overlap in zit.

 • De verzameling tools begint bij het Customer Relationship Management (CRM); In het CRM staat voornamelijk demografische data van je klanten.
 • Campaign Management-systeem. In deze vaak e-mail-marketing gerelateerde software tref je data aan die betrekking hebben op het gedrag van je klanten.
 • Vervolgens zie je het personalisatiesysteem van de website of webshop. Dat gebruikt het gedrag van je websitebezoeker op dat moment om hem gepersonaliseerde content te laten zien.
 • Het datamanagement-platform (DMP) in het laatste kwadrant tref je aan in het advertentiedomein van je organisatie. Hiermee target je potentiële klanten zonder exact te weten wie zij zijn.

Overlap is nog geen totaalbeeld

Soms zit er enige overlap tussen de betreffende systemen. Of bieden ze de mogelijkheid om data van het ene systeem naar het andere te exporteren. Alleen: deze import- en exportfuncties kosten veel tijd en zijn niet altijd even betrouwbaar. En omdat niet ieder systeem deze functionaliteit heeft, moet je creatief met je data omgaan om een zo compleet mogelijk beeld van je klanten te krijgen.

Hoe creëer je een Single Customer View?

Een compleet beeld van je klant noemen we een Single Customer View of een 360-graden klantbeeld. Dat kun je proberen te creëren, bijvoorbeeld door je data voor iedere campagne of aanbieding naar een Excel-lijst te exporteren en vervolgens vanuit deze lijst te segmenteren. De kans op fouten is bij deze werkwijze echter groot en het is niet de meest efficiënte tijdsbesteding. Een andere optie is een Enterprise Suite aanschaffen die je huidige marketingstack volledig vervangt. Aangezien je voor iedere afzonderlijke module binnen een dergelijk systeem moet betalen, zijn deze Suites over het algemeen vrij prijzig. Daarnaast verloopt de interactie tussen de verschillende modules niet altijd even vlekkeloos, waardoor de hele Suite als gebruiksonvriendelijk en log wordt ervaren. Dan blijft er nog één andere optie over: je schaft een Customer Data Platform (CDP) aan.

Wat is een CDP?

Een CDP is een operationeel systeem dat klantgegevens realtime verwerkt en deze direct omzet naar actie- en doelgerichte informatie. Deze data zijn beschikbaar voor alle client-facing-systemen. Denk aan bijvoorbeeld:

 • websites
 • sociale media
 • marketing automation

Ook maakt een CDP op basis van klantinformatie eenvoudig segmenten aan voor verschillende service- en marketingdoelen.

Zet de turbo op je marketingstack met een CDP

Door een CDP te koppelen aan de marketingsoftware die je als organisatie al gebruikt, zet je in principe de turbo op elk van die systemen.

Model Gartner 1-2

Neem de regie in je CRM

Zo combineer je bijvoorbeeld gedragskenmerken uit je e-mail-marketingsoftware met de data uit je CRM, die heel funnel-gedreven is. In een CRM kun je deze informatie normaal niet kwijt en je kunt al helemaal geen andere systemen aansturen vanuit je CRM. Met een CDP kan dat wél.

Microsegmentatie in je Campaign Management

Hetzelfde geldt voor Campaign Management, waar je in het profiel alleen maar beschikking hebt over informatie uit het betreffende systeem, zoals: ‘waar klikken ze op?’ en ‘welke e-mails openen ze?’ Met een CDP kan daar veel meer informatie aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan informatie uit je klantenservicesysteem of je transactionele systeem, maar ook je kassasysteem als je een fysieke winkel hebt. Deze informatie wordt ook nog eens realtime aan het profiel toegevoegd, waardoor je microsegmentatie toe kunt passen in je campaign management.

Echt persoonlijke content in je webshop

Ook personalisatie van je webshop wordt een stuk nauwkeuriger. Herkent het CDP de bezoeker? Dan kan het de profieldata erbij halen om écht gepersonaliseerde content te tonen of aanbevelingen te doen.

Bespaar op je advertentie-uitgaven

Wanneer het over je advertentiemogelijkheden gaat, bereik je met een CDP je doelgroep veel beter. Je bent in dit domein natuurlijk heel erg bezig met het onbekende, maar door slim gebruik te maken van lookalike audiences - die gebaseerd zijn op bepaalde profielkenmerken - is de kans dat je advertenties converteren veel groter. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op je advertentiebudget door bestaande klanten uit te sluiten bij het vertonen van je advertentie.

Zo zie je maar, door te werken met een actueel klantprofiel  samengesteld door je CDP wordt je marketing een stuk effectiever. Je zet immers je klant helemaal centraal in al je uitingen en op al je kanalen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van ons CDP? 

Met een Nominow-CDP ben jij in enkele weken klaar voor je eerste campagne. Zonder afscheid te nemen van je huidige marketingtools of grote investeringen te doen. 

Meer weten over het Nominow-CDP? Download dan direct de productsheet hieronder. Of maak direct een afspraak voor een adviesgesprek.

Orde in de data chaos

Reageer op deze story

Waarom Nominow

Nominow creëert jouw Single Customer View (SCV) en doet dat op basis van data uit verschillende bronnen: data management platforms (DMP’s), marketing automation-, e-mail-, CRM-, ERP- en kassa-systemen. Maar ook data warehouses, websites, e-commerce shops, mobile apps en social media.

 

Voordelen CDP

 • 360 graden klantprofiel
 • Realiseren van een persoonlijke customer journey
 • Maakt van bestaande klanten loyale klanten
 • GDPR compliant
 • Een hogere customer life time value

Abonneer je op onze Stories

Recente Stories