In vijf stappen van datasilo’s naar een 360º-klantbeeld

Geplaatst door Jerlijn Kasmani op 05 december 2019

360-graden-klantbeeldHeeft jouw bedrijf - net zoals veel andere bedrijven - klantgegevens in overvloed, maar zwerft deze losse data op verschillende plekken rond? Van lokale opslag tot netwerkschijven en opslag in de cloud. Je weet dat alle belangrijke data er wel is, maar toch heb je moeite om de klantbehoefte goed in te schatten en gepersonaliseerd te communiceren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gebruik van mogelijk verouderde gegevens die niet voldoen aan de AVG-regels. Of de tijd die het de IT-afdeling kost om databronnen te synchroniseren en te valideren.

Al je klanten zien als gevolg precies dezelfde marketinguitingen. Er is dus een grote kans dat een klant een marketinguiting ziet die helemaal niet aansluit bij diens fase in de customer journey. Daarnaast is de salesafdeling veel tijd kwijt om alle losse data te verzamelen. Het gevolg? Vaak gaan salesmedewerkers in gesprek met klanten, zonder te weten wat deze nou eigenlijk precies wil. Dit levert zowel marketing als sales én de (potentiële) klant geen optimale ervaring op. Dat kan beter.

Creëer een 360º-klantbeeld

Door te zorgen voor een 360º-klantbeeld, los je dit probleem eenvoudig op. Dat is in feite een klantprofiel waarin je alle informatie over een specifieke klant of prospect samenbrengt. Daarmee profiteer je direct van een aantal grote voordelen, zoals:

 • Een betere basis voor salesmedewerkers.
 • Veel relevantere en persoonlijke marketinguitingen.
 • Het verzamelen van gegevens kost marketing aanzienlijk minder tijd.
 • Realtime inzicht in het resultaat: een rijk klantbeeld met alle voor jouw organisatie relevante klantinformatie.

Dit klinkt ongetwijfeld goed, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hoe bundel en filter je al die losse data netjes tot persoonlijke klantprofielen en een persoonlijke beleving voor de klant? Hoe betrek je de klant bij je merk, met relevante en persoonlijke informatie die meer klantwaarde oplevert? Een CDP is de oplossing.

Wat is een CDP?

De afkorting CDP staat voor ‘Customer Data Platform’, oftewel een operationeel systeem dat klantgegevens realtime verwerkt en deze direct omzet naar actie- en doelgerichte informatie. Deze data zijn beschikbaar voor alle client-facing-systemen. Denk aan bijvoorbeeld:

 • websites;
 • sociale media
 • en marketing automation.

Ook maakt een CDP op basis van klantinformatie eenvoudig segmenten voor verschillende service- en marketingdoelen. Zo ontstaat een realtime klantprofiel op dat niet meer in je marketingstrategie mag ontbreken. Je schiet voortaan met scherp, niet meer met hagel.

Kortom, wil je maximaal profiteren van 360-graden-profielen? Dan is een CDP onmisbaar. Hoe de implementatie daarvan in zijn werk gaat, leggen we uit aan de hand van vijf stappen:

Stap 1: Inventariseer nauwkeurig

In de eerste stap is het belangrijk om te kijken welke verschillende databronnen er in je onderneming allemaal aanwezig zijn. Maak hiervan vervolgens een nauwkeurige inventarisatie. Bedenk bijvoorbeeld welke systemen met klantdata er beschikbaar zijn en hoe hun opbouw eruitziet. Bepaal vervolgens welke data relevant zijn en bijdragen aan een 360-graden-klantprofiel.

Stap 2. Configureer de dataverwerking

In de tweede stap bepaal je hoe de klantinformatie wordt verkregen en hoe de koppelingen naar de databronnen moeten worden geconfigureerd. Stel jezelf de vraag welke gegevens je uiteindelijk uit het CDP wilt hebben. Welke databronnen met belangrijke klantinformatie gebruik je hiervoor? Welke systemen maken na implementatie gebruik van deze klantinformatie en moet je daarom koppelen? Breng al deze gegevens in kaart.

Stap 3: Bepaal de businessregels

In deze stap leg je vast hoe de gegevens uit de verschillende databronnen moeten worden verwerkt om op de best mogelijke manier met de klant te communiceren, waarbij je rekening houdt met de AVG-wetgeving. Denk aan:

 • Welke businessregels zijn nodig voor de dataverwerking?
 • Is het strategisch gewenst om de klant bijvoorbeeld te blijven verleiden met bijvoorbeeld een korting of een uitnodiging voor een evenement?

Via het CDP personaliseer je een website en maak je zelfs de hele customer journey op maat. Ook het ontdubbelen en verrijken van de gegevens op basis van de vastgestelde businessregels hoort bij deze stap, ook wel data cleansing genoemd. Zo zorg je voor betrouwbare, consistente en correcte klantgegevens.

Het uiteindelijke doel van deze stap is het opbouwen van betrouwbare en actuele klantprofielen waarvan de verrijkte informatie wordt ‘teruggegeven’ aan de oorspronkelijke systemen. Het voedt die systemen op dat moment dus continu met vernieuwde data.

Stap 4: Creëer actie- en doelgerichte klantinformatie

Aan de hand van de 360-graden-profielen zet je de stap naar actie- en doelgerichte klantinformatie. Hiervoor werkt het Nominow-CDP met een gestandaardiseerd datamodel, waarop uitbreidingen mogelijk zijn.

Stap 5: Koppel met externe client-facing-systemen

Een customer journey staat nooit op zichzelf, waardoor altijd behoefte ontstaat om nieuwe, nog niet eerder gebruikte kanalen toe te voegen aan de marketingstrategie. Door nieuwe koppelingen met andere databronnen te maken, zorg je ervoor dat de marketing journey altijd precies past bij de verwachtingen van de individuele klant.

De laatste stap is daarom het leggen van koppelingen met externe systemen die communicatie met de klant mogelijk maken. Dat zijn bijvoorbeeld:

 • websites en webshops;
 • nieuwsbrieven;
 • sociale media;
 • mobiele apps;
 • maar ook print en televisie.

Alles draait om realtime klantbeleving

Door losse data in je organisatie te bundelen tot realtime klantprofielen, zorg je voor een persoonlijke beleving. Je klant voelt zich persoonlijk benaderd, waardoor de klantrelatie verbeterd. Bovendien converteren prospects dankzij een persoonlijke benadering veel sneller. Een CDP helpt je inzicht te krijgen in hoe een (potentiële) koper zich gedraagt en maakt marketing- en salespromoties dynamischer en persoonlijker. Kortom, met een CDP schiet je vanuit een 360-graden-klantbeeld niet langer met hagel, maar op scherp!

Ben je geïnspireerd en wil je meer weten hoe je in jouw organisatie van datasilo’s naar een 360-graden-klantbeeld gaat? Download dan hier de whitepaper: “Met een Nominow-CDP van losse datasilo’s naar een 360º- klantbeeld”. Daarin leggen we alle stappen verder toe en lees je meer over CDP’s.

New call-to-action

 

Reageer op deze story

Waarom Nominow

Nominow creëert jouw Single Customer View (SCV) en doet dat op basis van data uit verschillende bronnen: data management platforms (DMP’s), marketing automation-, e-mail-, CRM-, ERP- en kassa-systemen. Maar ook data warehouses, websites, e-commerce shops, mobile apps en social media.

 

Voordelen CDP

 • 360 graden klantprofiel
 • Realiseren van een persoonlijke customer journey
 • Maakt van bestaande klanten loyale klanten
 • GDPR compliant
 • Een hogere customer life time value

Abonneer je op onze Stories

Recente Stories