Zet de digitale transformatie in de 6e versnelling met een CDP

Geplaatst door Auke Meijer op 17 augustus 2020

digitaletransformatie-nominow

Om klanten aan je te binden en te voldoen aan hun verwachtingen van een naadloze én persoonlijke klantervaring, moet je de digitale transformatie nú inzetten. Kun jij je klanten niet bedienen op de manier dat zij dat willen, ongeacht kanaal of plaats, dan sta je al op 1-0 achterstand. En loop je het risico dat jouw klanten overstappen naar een concurrent die hen die ervaring wél kan bieden.

Het slagen van de digitale transformatie binnen jouw organisatiestrategie hangt daarbij niet af van de techniek. Waar het echt om gaat, is dat je de manier waarop je jouw klanten behandelt echt verandert. Dat je hun behoeften begrijpt en hen een consistente ervaring kunt bieden waar en wanneer zij daar behoefte aan hebben. Realtime klantdata is hiervoor cruciaal. 

Een Customer Data Platform (CDP) helpt je jouw klantdata op orde te krijgen en deze informatie om te zetten in actionable data. Daarmee voldoe je niet alleen aan de verwachtingen van je klant, maar overtref je ze! In deze blog ontdek je hoe je in vijf eenvoudige stappen je data op orde krijgt.


Je bent in no-time in de 6e versnelling met een CDP!

Met een CDP koppel je jouw bestaande databronnen aan elkaar en zo ontstaat er een 360-graden-klantbeeld. Iedereen die direct of indirect contact heeft met klanten, beschikt daarmee over actuele, volledige en betrouwbare informatie. Ongeacht via welk kanaal het contact plaatsvindt.

Zo creëer je een naadloze klantbeleving en loyale klanten. Daarnaast is een CDP snel en eenvoudig te implementeren, zodat je snel aan de slag kunt met de digitale transformatie binnen jouw organisatiestrategie. 

Je data op orde in vijf eenvoudige stappen 

De implementatie van het Nominow CDP is zó gebeurd.

Na het doorlopen van de vijf stappen in deze blogpost heb je een operationeel systeem dat klantgegevens real-time verwerkt en direct omzet naar actie- en doelgerichte informatie. Daarmee zet jij jouw transformatiestrategie écht in de 6e versnelling.

Stap 1: Nauwkeurige inventarisatie van je klantdata

Om je klantdata op orde te krijgen, is het van belang eerst te weten welke data je hebt. Daarom mag een nauwkeurige inventarisatie niet ontbreken. Breng in kaart: 

  • Welke systemen met klantdata je al hebt
  • Hoe deze systemen opgebouwd zijn
  • Welke data bij kunnen dragen aan jouw klantprofiel

Stap 2: De dataverwerking configureren

Stel jezelf de vraag welke data je nodig hebt om een volledig klantprofiel te krijgen. Welke klantinformatie kun je uit welk systeem halen en hoe moeten de koppelingen naar die databronnen worden geconfigureerd? Vergeet daarbij niet na te denken over welke client-facing systemen er na de koppeling met het CDP gebruik maken van deze data én hoe zij gekoppeld kunnen worden. 

Stap 3: Jouw businessregels bepalen

De businessregels in het CDP moeten jouw marketingafdeling helpen om klanten gerichter te bedienen. Dat gaat verder dan gerpersonaliseerde emails. Via het CDP kun je bijvoorbeeld ook jouw hele website personaliseren of de customer journey op maat maken. 

Daarom is het belangrijk te bepalen welke businessregels nodig zijn voor de dataverwerking. Leg daarom in deze stap vast hoe de gegevens uit de verschillende databronnen moeten worden verwerkt om op de best mogelijke manier met je klant te communiceren. Na koppeling van de data uit de verschillende systemen, begint Nominow met data cleansing door ontdubbeling en verrijking van de gegevens. Dat gebeurt op basis van de vastgestelde businessregels en dit zorgt ervoor dat klantgegevens te allen tijde betrouwbaar, consistent en correct zijn. 

Stap 4: Actie- en doelgerichte klantinformatie creëren

Met de 360-graden-profielen uit stap 3 kan hierna de stap worden gezet naar actie- en doelgerichte klantinformatie. Om dat proces nog eenvoudiger en sneller te laten verlopen, werkt Nominow met een gestandaardiseerd datamodel. Als jouw situatie daarom vraagt, zijn uitbreidingen en aanpassingen van ons datamodel natuurlijk altijd mogelijk. 

Stap 5: Externe client-facing systemen koppelen

De laatste stap in de implementatie van het CDP is het leggen van koppelingen met externe systemen die gepersonaliseerde communicatie met de klant mogelijk maken. Daarbij kun je denken aan websites en webshops, nieuwsbrieven, sociale media, mobiele apps, maar ook print of televisie.

In de praktijk zien we vaak dat er behoefte ontstaat om nieuwe, nog niet eerder gebruikte kanalen toe te voegen aan de marketingstrategie. Deze aanvullende connecties zijn later eenvoudig toe te voegen en zorgen voor een persoonlijke customer journey die de verwachtingen van jouw klant overtreft.

Zet jij de turbo onder je digitale transformatie?

Jouw digitale transformatie komt in een stroomversnelling als je het Nominow-CDP implementeert. Voor de implementatie van een CDP hoef je jouw bestaande systemen niet te vervangen. Daardoor kan die implementatie al tegen een geringe investering. Jouw CDP is snel en eenvoudig in te richten, zodat je al binnen enkele weken kunt beschikken over real-time klantprofielen met actuele en actionable data waarmee jij jouw klanten keer op keer kunt verrassen. 

Ben je benieuwd hoe Nominow je daarbij kan helpen? Download dan de nu deze whitepaper

New call-to-action

Reageer op deze story

Waarom Nominow

Nominow creëert jouw Single Customer View (SCV) en doet dat op basis van data uit verschillende bronnen: data management platforms (DMP’s), marketing automation-, e-mail-, CRM-, ERP- en kassa-systemen. Maar ook data warehouses, websites, e-commerce shops, mobile apps en social media.

 

Voordelen CDP

  • 360 graden klantprofiel
  • Realiseren van een persoonlijke customer journey
  • Maakt van bestaande klanten loyale klanten
  • GDPR compliant

Abonneer je op onze Stories

Recente Stories